Τι συμβολίζει το γλυπτό με τα τέσσερα δάχτυλα στο γραφείο του Ερντογάν και γιατί θα διαλύσει την Τουρκία; (φωτό)

Τι συμβολίζει το γλυπτό με τα τέσσερα δάχτυλα στο γραφείο του Ερντογάν και γιατί θα διαλύσει την Τουρκία; (φωτό)

Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, την προσοχή των διεθνών μέσων τράβηξε ένα γλυπτό που υπάρχει επάνω στο γραφείο του Ερντογάν, στο πολυτελές νέο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
 
Η φωτογραφία με το γλυπτό δόθηκε στην δημοσιότητα στις 10 Νοεμβρίου και δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με την σημασία του, αλλά και την ύπαρξή του σε περίοπτη θέση στο γραφείο του ισχυρού άνδρα της γειτονικής χώρας.
 
 
Το γλυπτό απεικονίζει έναν χαιρετισμό με τέσσερα δάχτυλα, ενώ στην βάση του υπάρχει μια επιγραφή που αναφέρει: «Ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος». Πρόκειται για την χαρακτηριστική χειρονομία, που έχει γίνει γνωστή με το όνομα «Rabia» και αποτελεί το σύμβολο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οποίας ηγετικό μέλος υπήρξε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.
 
Η συμβολική χειρονομία πήρε το όνομά της από την πλατεία «Rabia» του Καΐρου.
 
Ο πρόεδρος Ερντογάν, σκληρός επικριτής του σημερινού καθεστώτος στην Αίγυπτο, έχει συχνά κάνει την συμβολική χειρονομία σε δημόσιες ομιλίες του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ