ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ Μ.ΛΕΠΕΝ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Ερχεται 'δεξιό κύμα' στις γαλλικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου - Θα φτάσει μέχρι την Ελλάδα; -

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ Μ.ΛΕΠΕΝ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Ερχεται 'δεξιό κύμα' στις γαλλικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου - Θα φτάσει μέχρι την Ελλάδα; -

Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις το δεξιό κόμμα του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν στην Γαλλία στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου και του προσφυγικού "τσουνάμι" που έχει πλήξει (και...) την Γαλλία.

Λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στη Γαλλία το δεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου και προηγείται σε 6 από τις 12 περιφέρειες της Γαλλίας!

Το μοναδικό κόμμα που επωφελείται από την αλλαγή κλίματος στη Γαλλία, μετά τις επιθέσεις, είναι το Εθνικό Μέτωπο. Ενώ ως τώρα η πρώτη προτεραιότητα των πολιτών ήταν η ανεργία, μετά τις επιθέσεις είναι η ασφάλεια.

Το 40% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ασφάλεια είναι προτεραιότητα, ενώ το 30% αναφέρουν ως πρώτο πρόβλημα την ανεργία. Και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρείται το καταλληλότερο για να χειριστεί τα θέματα ασφάλειας (23,2%).

Μια εξέλιξη που όπως συμβαίνει πάντα, κατά έναν περίεργο πολιτικά μεταφυσικό τρόπο, έχει πάντα αντίκτυπο και στην Ελλάδα: Μια νίκη της Μαρί Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου θα σήμαινε αντίστοιχα ενίσχυση και της τριχοτομημένης δεξιάς και στην Ελλάδα (ΝΔ, Λαϊκός Σύνδεσμος, ΑΝΕΛ), αλλά και συσπείρωση όλων αυτών που απλώς απομακρύνθηκαν από την κάλπη και δεν ξαναψήφισαν.

Μεταξύ 2007 και 2012, μέσα σε μία πενταετία η ΝΔ, βασικός εκφραστής της δεξιάς παράταξης στην Ελλάδα, έφτασε να έχει απωλέσει μέχρι και 60% των ψήφων: Από το 41,5% των εκλογών του 2007 στο 18,95% των εκλογών του Μαΐου του 2012!

Θα έρθει και στην Ελλάδα το "δεξιό κύμα" της Γαλλίας; Ολα θα εξαρτηθούν κατά κύυριο λόγο από το αν και πώς θα ολοκληρωθεί η εσωκομματική εκλογική διαδικασία στη ΝΔ και την επιλογή που θα κάνουν οι ψηφοφόροι. Νίκη του "καθαρού" δεξιού Α.Τζιτζικώστα θα ενισχύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σίγουρα...

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενήργησε η Ipsos/Sopra Steria για το γαλλικό Κέντρο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) και για την εφημερίδα Le Monde, σε 23 061 άτομα, υπάρχει πολύ μικρή κινητοποίηση στους ψηφοφόρους του σοσιαλιστικού κόμματος να πάνε στην κάλπη.

Σε εθνικό επίπεδο, η πρόθεσή τους να πάνε να ψηφίσουν είναι 50%, ενώ είναι 55% για τους ψηφοφόρους της Δεξιάς και του Κέντρου. Για τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου το ποσοστό ανεβαίνει στο 58%.

Παρά την αύξηση της δημοφιλίας του Φρανσουά Ολάντ, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ψηφοφόροι του κόμματός του δεν δείχνουν να έχουν κίνητρα για να πάνε να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας δημοσκόπησης, Brice Teinturier, οι επιθέσεις των τρομοκρατών έδωσαν κίνητρα ψήφου μόνο στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Η κεντροδεξιά χάνει έδαφος

Υπάρχουν περιοχές, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, όπου το συντηρητικό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί σχεδόν «σβήνει» από την παρουσία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κόμμα του Σαρκοζί είναι πρώτο στις προτιμήσεις των συνταξιούχων, αντέχει μεταξύ των επικεφαλής επιχειρήσεων και των ανώτερων στελεχών, αλλά υποχωρεί σε όλες τις άλλες κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ