Προσωπική επίθεση Α.Τσίπρα σε Κ.Μητσοτάκη:«Πώς και έγινες τόσο κουβαρντάς και ζητάς να δοθούν χρήματα στο λαό»;

Προσωπική επίθεση Α.Τσίπρα σε Κ.Μητσοτάκη:«Πώς και έγινες τόσο κουβαρντάς και ζητάς να δοθούν χρήματα στο λαό»;

ου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Προσωπική επίθεση έκανε ο Α.Τσίπρας για πρώτη φορά στον Κ.Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην  ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Πώς και έγινες τόσο κουβαρντάς και ζητάς να δοθούν χρήματα στο λαό»;
 
Ο Α.Τσίπρας ανφερότανε στην απαίτηση του Κ.Μητοστάκη να δοθεί ένα 0,5 % από το φετινό πλέονασμα στην κοινωνία κάτι που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση καθώς όταν η νυν κυβέρνηση έδωσε κάποια χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έτυχε ανάλογης υποδοχής από την νυν αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Πάντως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξαναμοιρατούν χρήματα από το πλεόνασμα και το 2017
 
O Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι «Οι δανειστές έχουν την υποχρέωση να προχωρήσουν σε μέτρα απομείωσης του χρέους» απαντώντας άμεσα στους δανειστές στην προσπάθειά τους να μεταθέσουν το ζήτημα του χρέους για πολύ αργότερα... στο μέλλον.
 
Η ψήφιση των μέτρων θα κλείσει την β΄αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσουν συζητήσεις για το χρέος λένε τώρα οι δανειστές 
 
Όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επιχείρησε να μιλήσει για το ζήτημα του χρέους στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αυτοί εμφανίστηκαν πολύ «σφιχτοί». 
 
Εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών βγήκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους δεν προετοιμάζεται». Ωστόσο η ελάφρυνση του χρέους και η έξοδος από την επιτροπεία, μαζί με τα πιθανά αντίμετρα, αποτελούν τις κύριες επιδιώξεις της κυβέρνησης για την ψήφιση των μέτρων που θα κλείσουν την 2η αξιολόγηση. 
 
«Το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Σήμερα έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία που δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.Να θυμηθούμε τι μας έλεγε η ΝΔ τους τελευταίους πέντε μήνες. Κλείστε τώρα την αξιολόγηση, κινδυνεύουμε με οικονομική καταστροφή
 
Όταν η ΝΔ μας έλεγε να κλείσουμε την αξιολόγηση, δεν υπήρχαν τα αντίμετρα στο τραπέζι.Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση.Πιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 οκτώ φορές υψηλότερο από ότι περίμεναν οι θεσμοί.Μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι πετύχαμε το πλεόνασμα διότι φέραμε σκληρά μέτρα.ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφεραν 62 δις μέτρα
 
Περάσαμε πολύ πάνω από τον πήχυ των προσδοκιών. Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας, είναι αντίπαλοι μας.Αναγκάσαμε τους δανειστές σε υποχωρήσεις από τις παράλογες απαιτήσεις τους γιατί είχαμε στρατηγική.Εξασφαλίσαμε αντίμετρα και μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο με τη συμφωνία
 
Η κυβέρνηση δεν έχασε ούτε την ψυχραιμία της ούτε τη στοχοπροσήλωση της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.Εξασφαλίσαμε μια συμφωνία ισορροπημένη - Δεν είναι πρόθεση μου να κρύψουμε ότι υπάρχουν σημεία που δεν είναι επιλογή μας.Αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε σε αρκετά σημεία.
 
Για πρώτη φορά οι δανειστές είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε μέτρα για το χρέος.Αυτές οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή και αναστάτωση στο παλιό πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στη ΝΔ.Στη ΝΔ αρχικά αμφισβητούσαν ότι υπήρχε συμφωνία - Δεν ήθελαν να το πιστέψουν.
 
Μετά στη ΝΔ αμφισβητούσαν ότι υπάρχει συνολική συμφωνία - Ακόμα και σήμερα το κάνουν.
 
Κατόπιν η ΝΔ άρχισε να αμφισβητεί το θετικό σκέλος της συμφωνίας - Πώς θα μπορούσαν να φανταστούν ότι υπάρχουν και θετικά μέτρα;Στο τέλος η ΝΔ άρχισε να υποτιμά τα θετικά μέτρα - Έχουν αρχίσει να χάνουν τη μπάλα και οδηγούνται στην αυτογελιοποίηση.Τι άλλο θα ακούσουμε πια από τον απεγνωσμένο κ.Μητσοτάκη;
 
Ο Μητσοτάκης είναι απελπισμένος και λέει ψέματα για την εφαρμογή των αντίμετρων.
 
Με βάση τη συμφωνία η υποχρέωσή μας είναι να πιάσουμε 3,5% πλεόνασμα το 2018 και αυτο το καταλαβαίνουν όλοι, ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης που είναι απελπισμένος και γι' αυτό λέει ψέματα.»
 
Απαντώντας στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ για άμεση επιστροφή του 0,5% του υπερπλεονάσματος αναρωτήθηκε «τι συνέβη και τώρα είναι τόσο κουβαρντάς;. Μας ζητά να εγγράψουμε δαπάνες το 2017 και να θέσουμε σε κίνδυνο το στόχο για το πλεόνασμα. Για να το πω λαϊκά, ωραίος μάγκας, εύκολη η πλειοδοσία αλλά όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξής του "τζάμπα μάγκας"» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας
 
«Να μην ανησυχεί όταν έρθει η ώρα η κυβέρνηση θα μοιραστεί όταν και όπου πρέπει και χωρίς να κινδυνεύσουμε τους στόχους. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016» πρόσθεσε υπό το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
 
«Τα αντίμετρα θα έρθουν ένα προς ένα και σε διαφορετικά άρθρα και το ερώτημα θα είναι ένα: Ο ξαφνικά ευαίσθητος κ. Μητσοτάκης τι θα πράξει;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας στους κυβερνητικούς βουλευτές ένα προς ένα τα λεγόμενα αντίμετρα. 
 
Θα τα καταψηφίσει ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας για τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αυτό που κάνει είναι να πουλάει φύκια και μεταξωτές κορδέλες.
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας «γιατί τα αντίμετρα εμείς τα φέραμε, τα μέτρα για το χρέος εμείς τα καταφέραμε, την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας εμείς την καταφέραμε, την έξοδο από τα Μνημόνια εμείς θα την καταφέρουμε». «Θα κριθούμε ανοιχτά γιατί εμείς ξαναστήνουμε τη χώρα στα δικά της πόδια με επώδυνους συμβιβασμούς απέναντι σε αυτούς που τη λεηλάτησαν».
 
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επιχειρήσε να παρουσιάσει την «επόμενη ημέρα» της συμφωνίας επαναλαμβάνοντας ότι μένουν δύο χρόνια μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης και υπονοώντας ότι θα ακολουθήσει άλλη μια τετραετία μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «που θα είναι η πρώτη τετραετία κυβέρνησης εκτός των Μνημονίων».
 
«Ο κύκλος της αβεβαιότητας δεν θα κλείσει επειδή έκλεισε η συμφωνία. Ακολουθεί μια διετία στην οποία επιδιώκουμε να βάλουμε βάσεις για την Ελλάδα της νέας εποχής με δίκαιη ανάπτυξη.»
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ