Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων παρουσίασε στο Βεροιώτικο κοινό ο καθηγητής Ι. Σειραδάκης

Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων παρουσίασε στο Βεροιώτικο κοινό ο καθηγητής Ι. Σειραδάκης

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων από τον διακεκριμένο καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ Ιωάννη Σειραδάκη είχε το κοινό της Βέροιας την Τετάρτη. Η παρουσίαση έγινε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη και η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά.

Ο κ. Σειραδάκης τόνισε ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός, περίπου 30×20×10 cm –λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop. Κατασκευάστηκε το 150-100 π.Χ. και βρέθηκε τυχαίως το 1900 από Συμιακούς σφουγγαράδες σε ένα αρχαίο ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα.

Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής με τον οποίο υπολογίζονταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν οι ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις. Οι κύριες λειτουργίες του έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 3.400 γράμματα του εκτεταμένου εγχειριδίου χρήσεως που περιείχε, έχουν διαβαστεί (μετά από 2000 χρόνια!) με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων.

Τι άλλο είπε:

 

- Δεν ξέρουμε τι ώθησε τους αρχαίους Έλληνες για να τον κατασκευάσουν.

- Πριν από αυτόν, δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο εύρημα. 

- Υπολόγιζε πότε έπρεπε να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (1η πανσέλληνος μετά την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου).

- Περιείχε εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης.

- Ήταν χειροκίνητος μηχανισμός. Ο χειριστής κινούσε ένα στροφείο.

- Η είσοδος των δεδομένων γινόταν από μπροστά κι όχι από το πλάι

- Η πρώτη ανακοίνωση για την εύρεσή του έγινε το 1902.

Ο κ. Σειραδάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στους επιστήμονες που τον μελέτησαν και δημιούργησαν μοντέλα του μηχανισμού. Έκανε αναλυτική αναφορά στα γρανάζια του μηχανισμού, στο πως λειτουργούσαν και στο πως διαπίστωναν τις φάσεις της σελήνης. Είπε ακόμη ότι το ημερολόγιό του ταίριαζε με το ημερολόγιο της Κέρκυρας και της Δωδώνης.

Βιογραφικό Γιάννη Σειραδάκη

Ο Δρ Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε Φυσική στην Αθήνα και Αστρονομία στo Πανεπιστήμιο του Manchester στη Μ. Βρετανία. Έχει εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie στη Βόννη, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Από το 1985 ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2015 του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, εθνικές και διεθνείς επιτροπές (Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, κ.ά.) κι ερευνητικά προγράμματα, και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.ά.). Από το 2011 διεύθυνε το Εργαστήριο Αστρονομίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο (Descartes) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Από το 2007 και μετά έχει δώσει περισσότερες από 180 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ακόμη, έχει δημοσιεύσει, μόνος του ή σε συνεργασία, τρία διδακτικά βιβλία, βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε συνέδρια και συνολικά πάνω από εκατό πρωτότυπες ερευνητικές κι άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις.

 

 

 

– / 10
 
 
 
 
 
 
– / 10
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ