Πορτοκαλόπιτα συνταγή με φύλλο κρούστας

Πορτοκαλόπιτα συνταγή με φύλλο κρούστας

Αρωματική, ζουμερή και πεντανόστιμη! Μια πανεύκολη συνταγή για πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας ποτισμένη με αρώματα από φρέσκα πορτοκάλια και κανέλα. Ποιος μπορει να αντισταθεί;



 

Πορτοκαλόπιτα συνταγή με φύλλο κρούστας – Tips

Όταν ξεκινήσετε να φτιάχνετε αυτή τη συνταγή για πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας, είναι σημαντικό να αφήσετε τα φύλλα να ξεραθούν τελείως πριν τα χησιμοποιήσετε για τη συνταγή. Για να ξεράνετε το φύλλο κρούστας βγάλτε το από τη συσκευασία και απλώστε τα φύλλα σε μια μεγάλη επιφάνεια, ολόκληρα η κομμένα σε κομμάτια. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε σε δόσεις να ξεραθούν στον φούρνο.

Για να πετύχετε το σιρόπι για την πορτοκαλόπιτα, προσέξτε να μην το ανακατεύετε όσο βράζει. Απλά φέρτε το σιρόπι σε βρασμό, αφήστε να λιώσει τελείως η ζάχαρη και βράστε για 5-10 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς. Όταν σιροπιάζετε την πορτοκαλόπιτα βεβαιωθείτε ότι το σιρόπι είναι κρύο και η πορτοκαλόπιτα ζεστή. Σιροπιάστε την πορτοκαλόπιτα σιγά σιγά ρίχνοντας με μια κουτάλα λίγο απο το σιρόπι κάθε φορά και περιμένετε να απορροφηθεί. Με αυτό τον τρόπο η πορτοκαλόπιτα θα απορροφήσει καλά το σιρόπι και θα σιροπιαστεί ομοιόμορφα. Και για το τέλος το πιο δύσκολο βήμα.. πρέπει να περιμένετε να κρυώσει για να την κόψετε σε κομμάτια. Ιδανικά αφού κρυώσει, βάλτε την πορτοκαλόπιτα για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο και σερβίρετε μετά.



Σερβίρετε την πορτοκαλόπιτα κρύα με παγωτό βανίλια και λίγο σιρόπι σοκολάτας ή με γιαούρτι.

 

Συστατικά

Για το σιρόπι
  • 200 γραμ. γιαούρτι 2%
  • 300 ml. καλαμποκέλαιο (1 και 1/4 της κούπας)
  • 300 ml. ζάχαρη (1 και 1/4 της κούπας)
  • 300 ml. χυμό από πορτοκάλια (1 και 1/4 της κούπας)
  • 20 γραμ. μπέικιν πάουντερ (4 κ.γλ)
  • ξύσμα απο 1 1/2 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 440-450 γραμ. φύλλο κρούστας
  • 400 ml. νερό (1 και 2/3 κούπας)
  • 400 ml. ζάχαρη (1 και 2/3 κούπας)
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 1 στικ κανέλας

Οδηγίες

  1. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρόυστας, ξεκινήστε προετοιμάζοντας τα φύλλα κρούστας. Ξετυλίξτε τα φύλλα απο την συσκευασία και απλώστε τα σε μια μεγάλη επιφάνεια. Μπορείτε να τα κόψετε και σε κομμάτια. Αφήστε τα για περίπου 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ξεραθούν. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε να ξεραθούν στο φούρνο στους 100C. Τοποθετήστε λίγα λίγα πάνω σε ταψιά και βάλτε στο φούρνο μέχρι να ξεραθούν.
  2. Στο μεταξύ φτιάξτε το σιρόπι για την πορτοκαλόπιτα. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και φέρτε σε βρασμό. Αφήστε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά μέχρι να λώσει τελείως η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  3. Συνεχίστε φτιάχνοντας το μείγμα για την ποροκαλόπιτα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το σπορέλαιο και τη ζάχαρη και χτυπήστε καλά με το σύρμα. Προσθέστε και το γιαούρτι, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκάλι και τη βανίλια και χτυπήστε καλά μεχρι να ενωθούν τα υλικά και τα μείγμα να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε ελαφριά. Σπάστε το φύλλο κρούστας σε μικρά κομμάτια και ρίξτε το μέσα στο μείγμα. Ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
  4. Για αυτή τη συνταγή για πορτοκαλόπιτα θα χρειαστείτε ένα αντικολλητικό ταψί, περίπου 20*30 εκ. Με ένα πινέλο αλλείψτε λίγο λάδι τον πάτο και τα πλαινά του ταψιού και βάλτε μέσα το μείγμα για την πορτοκαλόπιτα. Ψήστε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180C για περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί εσωτερικά. Για να δείτε αν η πορτοκαλόπιτα έχει ψηθεί, βάλτε στη μέση μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
  5. Για να σιροπιάσετε την ποροκαλόπιτα, ρίξτε σιγά σιγά με μια κουτάλα το κρύο σιρόπι πάνω στη ζεστή πορτοκαλόπιτα, αφήνοντας το σιρόπι να απορροφηθεί πριν από κάθε κουταλιά. Αφήστε λίγο χρόνο να απορροφηθεί τελείως το σιρόπι και βάλτε τη πορτοκαλόπιτα στο ψυγείο. Σερβίρετε την πορτοκαλόπιτα κρύα. Καλή όρεξη!

 

 

http://www.tastycooking.gr/recipe/syntagi-portokalopita-me-fillo-kroustas/

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ