Μαζί με τον φόρο εισοδήματος ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Μαζί με τον φόρο εισοδήματος ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Μαζί με τον φόρο εισοδήματος θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 αφού ο φόρος των ακινήτων θα εκκαθαριστεί τον Ιούλιο 

Διπλές δόσεις για τους φορολογούμενους από τον Αύγουστο θα έχει το φορολογικό ημερολόγιο του 2018 αφού ο βασικός φόρος για τα ακίνητα συμφωνήθηκε να πληρωθεί μαζί με τον φόρο εισοδήματος από τον Αύγουστο του 2018.

Το μόνο καλό είναι ότι σε συμφωνία με τους θεσμούς, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα πληρωθεί του χρόνου σε έξι δόσεις, αντί για πέντε δόσεις φέτος, αλλά θα εισπραχθεί στο σύνολο του μέχρι και το τέλος του 2018.

Ο νέος φόρος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα προσδιοριστούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής τους με τις η οποία πήρε χθες νέα προθεσμία για τον Μάρτιο αντί της ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι και το 2017.

Αυτό σημαίνει ότι 72 τοπικές επιτροπές μαζί και η υπερπεπιτροπή εποπτείας που έχει συσταθεί για το θέμα θα πρέπει τρέξουν γρήγορα όλες τις διαδικασίες και να ολοκληρώσουν το έργο του μέσα σε περίπου 100 ημέρες με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι εορτές των Χριστουγέννων.

Στόχος παραμένει ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες έχοντας όμως ως σταθερό εισπρακτικό στόχο τα 2,65 δις ευρώ και για τον επόμενο χρόνο.

Έχοντας στα χέρια του εκθέσεις ιδιωτών το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών μπορεί να γίνει σχετικά πιο εύκολα από το γεγονός ότι σε μέσα επίπεδα οι αντικειμενικές αξίες δεν αναμένεται να μειωθούν περισσότερο από 5- 10% σε μέσα επίπεδα. Τούτο διότι θα υπάρξουν μειώσεις σε κάποιες περιοχές και αυξήσεις σε κάποιες άλλες.Έτσι δεν θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο του ΕΝΦΙΑ στο οποίο έχει δεσμευτεί το ΥΠΟΙΚ τουλάχιστον μέχρι και το 2019.

Τούτο με δεδομένο ότι μια τέτοια μείωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια μετριασμένη αναπροσαρμογή των συντελεστών του φόρου. 

 

 

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/mazi-me-ton-foro-eisodhmatos-o-enfia-toy-2018.4962359.html

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ