Φτιάξτε την τέλεια ανοιχτή πίτα με κοτόπουλο και γραβιέρα

Φτιάξτε την τέλεια ανοιχτή πίτα με κοτόπουλο και γραβιέρα

Η εικόνα και μόνο μιλάει από μόνη της στον ουρανίσκο σας. Τραγανή ζύμη, κιμάς κοτόπουλο, κύβοι γραβιέρας και μυρωδικά. Τόσο χορταστικό στο μάτι όσο και στο στομάχι! Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς, μας δείχνει πως να ετοιμάσουμε την πιο τέλεια ανοιχτή πίτα - τάρτα με κοτόπουλο και γραβιέρα, ιδανική πρόταση για να συνοδεύσει μια παγωμένη μπύρα με την παρέα σας. Φάτε την με τα χέρια ή με μαχαιροπίρουνο... Η απόλαυση θα είναι η ίδια! Δείτε τη συνταγή:

Φτιάχνετε τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά τα δύο είδη αλευριού και το μπέικιν πάουντερ. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το λάδι, το γάλα και το νερό. Ανακατεύετε καλά και τη ζυμώνετε για 5΄, μέχρι να γίνει μαλακή και αφράτη. Όταν αναμειχθούν καλά και σφίξουν, μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια,την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε κατά μέρος, όση ώρα ετοιμάζετε τη γέμιση.
 




Φτιάχνετε τη γέμιση:
Σοτάρετε τον κιμά με το μισό ελαιόλαδο ανακατεύοντάς τον συνεχώς μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Ρίχνετε τη δάφνη τα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο και σοτάρετε για 3 - 4΄.

Ρίχνετε τον μισό χυμό πορτοκαλιού και το νερό, ανακατεύετε και όταν το μίγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνετε αρκετά τη φωτιά και μαγειρεύετε για περίπου 15΄, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά το μίγμα να παραμείνει ελαφρώς ζουμερό. Αποσύρετε από τη φωτιά, αδειάζετε τον κιμά σε ένα ταψί, ώστε να τον απλώσετε και να κρυώσει γρήγορα. 

Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι ,το ζεσταίνετε και προσθέτετε τα καρότα, το κύμινο, λίγο αλατοπίπερο, και σοτάρετε για 2 - 3΄. Προσθέτετε και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύετε για 3 - 4΄ ακόμα, μέχρι τα υγρά να εξατμιστούν.

Αδειάζετε αυτό το μίγμα στο ταψί με τον κιμά, ανακατεύετε και αφήνετε το νέο μίγμα να γίνει χλιαρό. Τότε προσθέτετε τα αβγά, το τυρί, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
 



Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Λαδώνετε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί.

Στρώνετε το φύλλο στο ταψί καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζετε και απλώνετε με ένα κουτάλι τη γέμιση, σκορπίζετε από πάνω το κεφαλοτύρι και ψήνετε την πίτα για περίπου 50΄. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή ή και κρύα.

Υλικά

Για τη ζύμη
- 1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ φλ. καλαμποκάλευρο
- 1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
- 100ml ελαιόλαδο 
- 100ml γάλα χλιαρό
- 100ml νερό χλιαρό
- αλάτι, πιπέρι 

Για τη γέμιση
- 500γρ. κιμά κοτόπουλου 
- 2 κρεμμύδια μέτρια(ψιλοκομμένα)
- 3 καρότα(τριμμένα)
- 2 αβγά
- 200γρ. γραβιέρα (σε κυβάκια)
- 1 φυλλαράκι δάφνης
- 1 κ. σ. φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη
- λίγο ξύσμα από λεμόνι
- 100ml ελαιόλαδο
- 100ml χυμό πορτοκαλιού
- 100ml νερό
- ½ κ. γ. κύμινο
- αλάτι, πιπέρι
 
 
 
http://www.veriotis.gr/2018/04/ftiakste-tin-teleia-anoixti-pita-me-kotopoulo-kai-graviera.html

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ